registry = ipsRegistry::instance(); $this->settings =& $this->registry->fetchSettings(); } public function getOutput() { return; } public function replaceOutput($output, $key) { require_once( IPSLib::getAppDir('ibprobattle') . '/sources/battleHooks.php' ); $this->battleHook = new battleHooks( $this->registry ); return $this->battleHook->statsTopicView($output, $key); } } ?>registry = ipsRegistry::instance(); $this->settings =& $this->registry->fetchSettings(); } public function getOutput() { require_once( IPSLib::getAppDir('ibprobattle') . '/sources/battleHooks.php' ); $this->battleHook = new battleHooks( $this->registry ); return $this->battleHook->statsTopicViewJS(); } } ?> Intel HD graphics 4000 and Raine - Page 2 - Raine - 1Emulation.com

Jump to content

Welcome to 1Emulation.com
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account
Photo

Intel HD graphics 4000 and Raine

- - - - -

  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#12
Tux

Tux

    Author of Raine

  • Emulator Author
  • 206 posts
  • Gender:Male
  • Location:Nantes, France

ESC to call the gui and then Q, even if you don't see it. You should know that already by now !
A fullscreen window is not bad too imho, you don't care about windows decorations then.

Unfortunately as soon as I press Escape the Raine window vanishes. It doesn`t even need to be in fullscreen for this to happen. That`s why I asked for the safe-close shortcut. This would be the only way to save my data after loading a game in this machine/system. Even the bordeless setting can`t help me here. :sad:
 
Edit: I`ve just noticed that with NGCD games I can reach the GUI. So the issue is with the arcade roms. :sleepy1:

 
It's a crash then, oh well you can always try to describe how you did that, but I guess it's related to some hardware on your side.
This is the kind of situation where you could give some useful information if you knew how to build a debug version, anwyay... !

#13
Tux

Tux

    Author of Raine

  • Emulator Author
  • 206 posts
  • Gender:Male
  • Location:Nantes, France

By the way, FBA recently added support for button combinations and blend files. Before Raine, Nebula (dead since 2005) was the only emulator to support the transparency effects. I wonder whether they got influenced by the work you did on this in Raine? :rolleyes:

 

by the work WE did, it was an idea from you and you were motivated if I am not mistaken !



#14
mer-curious

mer-curious

    Novice

  • Members+
  • 30 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro, Brazil
  • Interests:Music, films, languages, videogames etc.

It's a crash then, oh well you can always try to describe how you did that, but I guess it's related to some hardware on your side.
This is the kind of situation where you could give some useful information if you knew how to build a debug version, anwyay... !

Yes, it`s definetely a crash. This is exactly what I do:

I unzip Raine.
I open the executable by clicking on it.
I click on "change/load rom".
I navigate until my roms folder (which is in the same partition, by the way)
Then I press Escape until I go back to the game selection screen and Raine fills the list of available roms.
I click on Captain Commando (World 911202)
I hit Esc to show the game
I wait the Raine text messages to disappear from the screen
When I see the "Warning, this game is for use in all countries excluding the United States of America..." I hit Esc to show the GUI
As soon as I hit Escape Raine window vanishes.

I`ve tested all Raine versions from version 0.51.16 to 0.64.13 and they all perform pretty much the same. In one of the tests Raine showed me the following message:

 

29d376634267583.jpg



Sometimes when I hit Escape to show the GUI I can briefly see a glimpse of the window framing changing the color, as if the Windows Aero theme was turned off in Windows 7. This happens in 7 when the program doesn`t support 32bpp and runs in 16bpp mode if I`m not wrong. I suppose maybe the crash could be related to this then, once Windows 8 totally lacks support for 16bpp color depth as far as I know. I`ve already tried the "compatibility modes" in Windows 8 but with no avail.

What`s interesting is that it doesn`t crash with NGCD games. So maybe you could investigate why the roms may trigger this color depth change in the GUI after a rom is loaded (if that is really what`s happening here, it`s just a guess) while the NGCD titles don`t.

I can record a video of the problem if you need. Isn`t there a debug version that I could test without compiling?

 

 

by the work WE did, it was an idea from you and you were motivated if I am not mistaken !

Yes, I made the suggestions and you agreed to work on them, lol! :nosweat:

Anyway, thanks again for your attention. :praiseyou:



#15
Tux

Tux

    Author of Raine

  • Emulator Author
  • 206 posts
  • Gender:Male
  • Location:Nantes, France

Hum sorry mer-curious if you had read carefully, I :mentioned that this crash is very probably because of your setup and I can't reproduce it, and indeed, captcomm works without problem here, I even tested it in wine (to run windows programs in linux) to be sure and it's ok.

You'll probably be happy to know that wine emulates the disappearing gui too when being in fullscreen. Well I can't fix it anyway, I remember posting something to the sdl mailing list about it long ago, never got any reply and they released sdl2 since then but it's too much trouble migrating raine to sdl2.

 

But you were right on 1 point, I should release a last binary, so the downloads page is updated with a 0.64.14. The binary inside still shows 0.64.13 because I just recompiled it without updating the version number, but it's really current. There was indeed a change related to double buffer in opengl, but even with that it still fails in wine sometimes, and a change for sf2 and clones which were bad since the addition of combinations in the inputs. And a fix for a strange crash you reported in kof96. That's all, I don't feel like creating a new topic to announce this but at least you get a last update !

And it was hard to update it, I had forgotten how to do it !

I don't think I'll make a linux binary... !

In a final effort, I'll reboot my win7 to test captcomm there... !

 

EDIT : and I confirm, works flawlessly in my win7, no gui problem, no crash, perfect. Good night then ! :)


Edited by Tux, 22 October 2017 - 11:17 PM.


#16
mer-curious

mer-curious

    Novice

  • Members+
  • 30 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro, Brazil
  • Interests:Music, films, languages, videogames etc.

Hum sorry mer-curious if you had read carefully, I :mentioned that this crash is very probably because of your setup and I can't reproduce it, and indeed, captcomm works without problem here, I even tested it in wine (to run windows programs in linux) to be sure and it's ok.
You'll probably be happy to know that wine emulates the disappearing gui too when being in fullscreen. Well I can't fix it anyway, I remember posting something to the sdl mailing list about it long ago, never got any reply and they released sdl2 since then but it's too much trouble migrating raine to sdl2.

Well, I have two Windows 7 setups, one with a discrete graphics card and other with an intel embedded card and none crashes by loading the roms and showing the GUI later on. That's why I supposed it's Windows 8 specific and therefore you wouldn't be able to reproduce it unless you tried an 8 installation. Of course I could also try downgrading to 7 in this new laptop I'm playing with but I don't have any problems with Windows 8 except for this little nuisance in Raine. As I guessed before, it should be related to Windows 8 onward lacking support for 16 bit color depth (and the compatibility modes don't help much here). What boggles me though is how the emulator only crashes by loading roms (and I mean any roms, not just Captain Commando) and not the NGCD ISOs. With the NGCD ISOs I just have the "no GUI" behavior as you described. But if I press like "Q" on the keyboard I can still safe-close the program. If only we had a keyboard shortcut for safe-close the emulator regardless of showing the GUI we could workaround that issue in these later OSs, whilst we do not thoroughly investigate the cause (SDL, Raine, Windows 8 etc). I suppose it would be possible to have such a workaround like that since we do have a similar shortcut for "quit w/o saving", no? :weightlift2:

 

But you were right on 1 point, I should release a last binary,

 So, I've tested version 0.63.14 and the crash is still there unfortunately. If you don't mind me posting my feedback here, this version has some problems which are not present in version 0.63.13:
- Raine is initializing in fullscreen mode by default
- the default roms directory points to an address not present in my PC (z:\home\...). It should first start from the executable directory, no?
- the default renderer is no longer "opengl", but "normal blits".
- the renderer option is never saved by quiting the program. It always returns to "normal blits".

Anyway, if that was really the last version, I'll have to stick to version 0.63.13 for the time being. :crybaby: 

I wish you all the best in your new interests and endevours! Thank you again for your help and time! :worship:


Edited by mer-curious, 24 October 2017 - 05:15 AM.


#17
Tux

Tux

    Author of Raine

  • Emulator Author
  • 206 posts
  • Gender:Male
  • Location:Nantes, France

The weird config is because it got a config file in its 7z by mistake, sorry for that.

For the crash sorry, I am not going to install win8 in a virtual machine just to investigate about this. That's also part of the reason I stop here, I would need someone who really likes to program in windows to address all the windows specific issues, but strangely nobody wants to do that ! For me sdl-1.2 works fine, I have absolutely no issue in linux, so well, I am just fed up with all this !

Game over !

 

EDIT : I just re-uploaded the 7z for 0.64.14 without the config files this time. They were created by mistake while I was testing it and I didn't even notice that (games.cfg and raine32_sdl.cfg).


Edited by Tux, 24 October 2017 - 10:50 AM.


#18
mer-curious

mer-curious

    Novice

  • Members+
  • 30 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro, Brazil
  • Interests:Music, films, languages, videogames etc.
Thanks for the fix, Tux! I'm glad it wasn't the last version at all, lol! :sweaty:

The weird config is because it got a config file in its 7z by mistake, sorry for that.
For the crash sorry, I am not going to install win8 in a virtual machine just to investigate about this. That's also part of the reason I stop here, I would need someone who really likes to program in windows to address all the windows specific issues, but strangely nobody wants to do that ! For me sdl-1.2 works fine, I have absolutely no issue in linux, so well, I am just fed up with all this !
Game over !
 
EDIT : I just re-uploaded the 7z for 0.64.14 without the config files this time. They were created by mistake while I was testing it and I didn't even notice that (games.cfg and raine32_sdl.cfg).

 
Yes, it's a pitty we don't have more Windows users helping developing Raine. :glare1:  But I don`t think we really need a Windows programmer to work on this very little suggestion I've been talking about alongside this thread. Therefore I would be really glad if you or someone else could add that precious keyboard shortcut for safe-closing the emu as a temporary workaround for the crash in Windows 8+ setups (when running roms).  But I see you're not in the mood now, so nevermind. At least it's now registered here for you or someone else to take a look at in the future maybe. :sadangel:

As for the revised version 0.64.14, I've tested it again and now Raine doesn't start in fullscreen by default and the roms are now pointing to the executable directory, so that's fixed! But the default renderer is still "normal blits" instead of "OpenGL", and since OpenGL implementation OpenGL was the default one, no? Also, the renderer setting is never remembered after quiting the emu, it always returns to "normal blits", which I suppose isn't the expected behavior, is it?

Anyway, I think you should create a new topic for this new release, because there's some (little) progress that should interest other Raine users, and it's the very first release of 2017! Here in this thread it's quite hidden. Then maybe you should change the internal version number to avoid any misunderstandings?

That's it for now! As always, thanks for your attention! :praiseyou:

#19
Tux

Tux

    Author of Raine

  • Emulator Author
  • 206 posts
  • Gender:Male
  • Location:Nantes, France

Nope, a keyboard shortcut to work around a crash is not acceptable.

Well this thing works flawlessly in my win7, so either it's in win8 itself or in the video driver.

Anyway forget about your unsupported 16bpp idea, 16bpp is supported by 3d cards for opengl, so it's supported everywhere and even if it were not you would get a distorted display at worst, not a crash.

Sorry I won't try win8, and I don't want to install win10 neither, maybe I'll have to do it one day if I upgrade my hardware but for now I don't really need more power and since I foresee a lot of problems with win10 I much prefer to stay on my aging hardware for now ! (maybe one day wine will be advanced enough so that we trash windows completely, but sadly it's not the case yet !).

So well no solutions for you, use another emu or some hardware more compatible with what I have, these are the 2 only reasonable options !

 

ps : if it doesn't choose opengl by default it means it detects a problem like opengl not accelerated.

By the way you can try to switch to normal blits or yuv overlays at least to be able to use the quit command so that your config is saved once.

 

ps2 : with your description, maybe these crashes are because you use a crappy software opengl emulation which doesn't even do its clipping correctly so that out of screen operations end in memory and crash everything. In that case you really have some super crappy hardware because I had a laptop with an intel 945gm inside for 7 years (and it was using some software opengl emulation) and it didn't work that bad, but then again it was in linux, I almost never used it in windows... !


Edited by Tux, 26 October 2017 - 10:39 AM.


#20
mer-curious

mer-curious

    Novice

  • Members+
  • 30 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro, Brazil
  • Interests:Music, films, languages, videogames etc.

So, I've tested version 0.63.14 in my two Windows 7 setups and they perform pretty much the same as my Windows 8 setup regarding to the video settings starting with "normal blits" as default and not remembering the OpenGL renderer option after quiting the emu.

Here's a screenshot for the OpenGL video info reported by Raine for my 3 setups:

Win 7 (discrete gfx card)
15e1d0638252853.jpg

Win 7 (embedded intel express)
50dacd638252913.jpg

Win 8 (embedded intel hd 4000)
1d416c638252943.jpg

So, I suppose there's indeed something not right in version 0.63.14 because this didn't happen in version 0.63.13. In that version the default renderer was always OpenGL (since OpenGL implementation I guess) and the OpenGL renderer option was saved with no problems. But you are right, if I select YUV overlays and quit that option will be remembered, but then Raine will report "no hardware support for YUV overlays" when I open it. That happens in the 3 setups above:

 

48f45f638261083.jpg


By the way, I can save my settings in Windows 8 too. The whole issue is if I load a rom and hide the GUI/show the game, then I will no longer be able to change or save any settings during that session because the program will crash as soon as I hit Escape. Except this the program works normally in Windows 8. That's why I thought a keyboard shortcut for "Save and quit" the emu would be an acceptable workaround since you can't test Windows 8+ for the time being. And once we already have a shortcut for "Quit w/o saving" in the option menu, I don't think there would be any problems by adding a similar option. Perhaps "Ctrl + Q" could be a good shorcut for safe-quiting the emu? :-) 

Yes, I could use other emu, but I really like Raine. It's simple and has some features which are not present in other emus, like the NG roms sound associations. So I would like to keep using it for a while, even if I had to workaround a crash, lol! :sweaty:

But anyway, thanks for commenting on my suggestion and again for your time! :thumbsup1:


PS: my Windows 8 display drivers are quite up to date (July 2017), but I should try another version as soon as intel releases a new one.



#21
Tux

Tux

    Author of Raine

  • Emulator Author
  • 206 posts
  • Gender:Male
  • Location:Nantes, France

Sigh I really didn't want to update this code, but with your habit which I never understood to always unpack new versions to a new dir you found a bug you shouldn't have found if you just uncompressed new versions to the same directory overwriting the old one like what everybody else does... !

I owe you some apologies, it was not because of some crappy hardware after all !

 

Anyway windows didn't keep its opengl setting when intiializing, it was related to a change for osx to allow non accelerated displays for opengl, and I didn't notice this because linux doesn't initialize the display the same way (and in windows I just read my old config file with proper opengl setting and this way it seemed to work too !). At least it shows yet another time why it's crazy to maintain 3 different os targets alone !

So... ! you get yet another binary, this time it correctly displays "0.64.14", and I have included some forgotten cheats about the wrestle game I don't like !

 

Notice : in linux sometimes the gui isn't displayed when I run a game in fullscreen, but it's a sdl-1.2 bug related to double buffer, so fullscreen only, it can be worked around by using a big window instead of fullscreen. Well I don't have this bug in windows 7, there I can use fullscreen without problem, but anyway if someone has the problem, just use a windowed mode then !

 

This should be the end for this version this time !

Sorry for your crash I can't do anything about it, I am not crazy enough to try to setup a virtual image with win8 just to investigate about this... !


Edited by Tux, 27 October 2017 - 06:54 AM.


#22
greatxerox

greatxerox

    Newbie Poster

  • Members+
  • 7 posts

hey Tux ! thank for this release :D






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users